Voeding voor dieren

WAT IS NU GEZONDE VOEDING

Voeding is energie! De essentie van voeding.

Alles wat een dier eet, dat door de mond naar binnen gaat, daar moet het lichaam iets mee doen; het voedsel wordt afgebroken, verteerd, opgenomen of uitgescheiden. Voeding dient als bouwstof voor iedere cel in het lichaam en als energiebron waarvan een dier kan leven. Gezonde voeding is daarom belangrijk, maar wat is nu gezonde voeding?
Is dat voeding die ‘alle’ benodigde vitamines en mineralen bevat, die voldoende ‘energie’ levert en waar ‘goed verteerbare eiwitten’ inzitten?

Het grootste aantal honden, katten en paarden leeft op brokken, kant en klaar voedsel, dat is veilig en bevat alles wat ze nodig hebben volgens de fabrikanten. Maar gezonde voeding is meer dan dat, brokken zijn dood voedsel, er zit niets levends meer in. Het is verwerkt, bewerkt, verhit en omdat alle vitamines en mineralen door die processen verdwijnen worden deze in chemische vorm toegevoegd, plus nog een aantal ‘fijne stofjes’ om de brok een lange tijd houdbaar te houden.

Gezonde voeding is zoals de natuur het bedoeld heeft, passend bij het wezen van het dier, bij zijn natuurlijke levensbehoefte. Gezonde voeding hoort het dier niet te belasten met overbodige stoffen, maar hoort de basis te vormen voor een gezond lichaam en geest, zodat het dier zich kan verweren tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zichzelf gezond kan houden. Met veel natuurlijke geneesmiddelen doe je aanspraak op het zelfgenezend vermogen van het dier, met natuurlijke voeding versterk je dit vermogen.

Honden en katten zijn carnivoren, terwijl de meeste brok en blik voeding voor het grootste deel bestaat uit granen. Hier kan een carnivoor niets mee; het vormt een onnodige belasting voor het lichaam. Carnivoren zijn gemaakt om vlees te eten. Een samengestelde vers vlees maaltijd bevat alle vitamines, mineralen, sporenelementen en eiwitten die ze nodig hebben in natuurlijke vorm.

Paarden zijn grazers, maar ook voor hen geldt dat een brok dood voedsel is, gemaakt van grondstoffen wat vaak restproducten zijn en meestal veel suiker bevat. Er is een meer pure vorm van bijvoeren mogelijk. Voor paarden is vooral het gras en hooi van essentieel belang. De kwaliteit en hoeveelheid vitamines, mineralen/sporenelementen, hangt af van de manier van bemesten en beheer van het land. De compostering van de mest die over het land gaat is hierbij erg belangrijk, geen rottende mest, maar gecomposteerde mest. De bodem is het spijsverteringssysteem van de plant, ook de voeding van het gras/hooi speelt dus een grote rol in de gezonde voeding van het paard!

Voeding heeft ook een energetische waarde. Hoe verser en puurder de voeding hoe meer leven en energie er inzit (Biofotonen). Het verschil tussen wel of niet biologisch is dan ook nog eens groot, biologische voeding heeft een hogere energetische waarde en bevat meer vitamines, mineralen/sporenelementen.